Hoe creëer ik een gezonde werkomgeving?

Een gezonde werkplek is een eerste vereiste voor gezonde werknemers. Niemand zit namelijk te wachten op gezondheidsklachten of op ongevallen door een onveilige werkplek. Daarnaast vermindert een gezonde werkomgeving de kans op verzuim en bevordert het de productiviteit. Gelukkig zijn er ontzettend veel mogelijkheden om een gezonde werkomgeving te creëren. We weten dat dit makkelijker lijkt dan dat het daadwerkelijk is en daarom geven we in deze blog een aantal tips om een gezonde werkomgeving te creëren. 

Zorg voor een goede ergonomie 

Het is belangrijk dat alle werknemers voorzien zijn van comfortabele meubilair. Meubilair dat geen comfort biedt leidt namelijk tot klachten en in het ergste geval tot verzuim. Sterker nog, 86% van de werknemers geeft aan dat het meubilair of de apparatuur op kantoor ongemak veroorzaakt. Gelukkig is het vaak eenvoudig en financieel gezien voordelig om een comfortabelere kantoor omgeving te creëren met ergonomische stoelen, toetsenborden en tweedehands bureaustoelen 

Ventilatie 

De lucht op het werk is ontzettend belangrijk. Het ademen van mensen, uitstoot van kantoorapparatuur, vrijkomen van stoffen door werkprocessen en ga zo maar door. Als je niet genoeg ventileert op kantoor blijft de lucht op kantoor van slechte kwaliteit. Dit leidt vervolgens tot klachten aan de luchtwegen, hoofdpijn en concentratieproblemen. Luchtverversing is daarom ontzettend belangrijk, via een ventilatiesysteem of door ramen open te zetten. Het liefst staan printers, faxen en kopieerapparaten in een aparte ruimte met voldoende ventilatie. Daarnaast moet de luchtvochtigheid ook tussen de 30 en 70 procent zijn. Bij een te lage luchtvochtigheid ontstaan vaak droge slijmvliezen en oogklachten. 

Verlichting 

Doordachte verlichting op kantoor is goed voor het zicht en de stemming van werknemers. Daarnaast is het ook nog eens minder vermoeiend voor de ogen. Natuurlijk licht en daglicht zijn niet alleen goed voor het humeur, maar ook nog eens vereisten voor het LEED-keurmerk (Leadership in Energy and Environmental Design). Lichtdimmers en automatische uitschakeling tellen mee voor het LEED-keurmerk. Bovendien hebben de werknemers op deze manier de mogelijkheid zelf te bepalen hoeveel licht er schijnt. 

Planten

Tot slot mogen kamerplanten niet ontbreken op ieder werkplek! Levende planten spelen namelijk een belangrijke rol in het verbeteren van de luchtkwaliteit. Ze binden het fijn-stof dat zich in een ruimte bevindt. Grote veroorzakers van fijnstof in een ruimte zijn voorbeeld printers. Planten reinigen de lucht door CO2 om te zetten in zuurstof. Deze werking is van enorme meerwaarde voor een gezonde en productieve werkplek voor alle werknemers.