Je huis beschermen tegen stormen

Iedere huiseigenaar is trots op zijn of haar woning. Je wilt dan natuurlijk niet dat je woning schade oploopt door een heftige storm. Gelukkig zijn er diverse manieren om je woning hiertegen te beschermen. Je leest het in deze blog.

Wat is een bliksemafleider?

Een bliksemafleider is een metalen staaf die op het hoogste punt van een gebouw wordt geplaatst. De staaf werkt als een geleider, waardoor de elektriciteit veilig naar de grond kan stromen in plaats van de structuur te beschadigen.

Hoe weet ik of mijn huis risico loopt op noodweer?

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten:

  • Als je gebied gevoelig is voor onweer, tornado’s of orkanen.
  • Als je huis het hoogste in de omgeving is.
  • Als er bomen in de buurt van je woning staan
  • Als je huis metalen wanden of een metalen dak heeft.

Als een van deze zaken op jouw woning van toepassing is, is het een goed idee om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen zwaar weer.

Hoe kan ik mijn huis beschermen tegen zwaar weer?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen:

  • Installeer bliksemafleiders op je terrein.
  • Verwijder bomen die dicht bij je huis staan.
  • Versterk je dak en muren.

Welke andere stappen kan ik nemen om mijn huis te beschermen?

  • Inspecteer je dak en dakgoten regelmatig. Verwijder al het vuil dat de afvoer kan verstoppen of als geleider voor elektriciteit kan dienen.
  • Houd bomen en struiken uit de buurt van het huis. Takken die het huis raken kunnen elektriciteit geleiden en de buitenkant beschadigen.
  • Installeer overspanningsbeveiligingen op elektrische apparaten, vooral op apparaten die zijn aangesloten op externe netwerken zoals internet of kabel-tv. Deze apparaten helpen voorkomen dat spanningspieken je huis beschadigen.

De voordelen van een bliksemafleider

Bliksemafleiders zijn apparaten die op huizen en andere constructies worden geïnstalleerd om ze tegen blikseminslag te beschermen. Bij een blikseminslag wordt de elektriciteit via de metalen staaf naar de grond geleid, om schade aan de structuur te voorkomen.

Bliksemafleiders zijn het doeltreffendst wanneer zij worden gebruikt in combinatie met andere methoden om constructies tegen blikseminslag te beschermen, zoals overspanningsbeveiligingen.

Hoe een bliksemafleider installeren

Bliksemafleiders kunnen door een gekwalificeerde elektricien op constructies worden geïnstalleerd. Meestal wordt de staaf bevestigd op het hoogste punt van de constructie, zoals het dak, en vervolgens aangesloten op een aardingssysteem.

Het is belangrijk dat een gekwalificeerde elektricien de bliksemafleider installeert, zodat deze goed geaard is en je huis doeltreffend beschermt tegen blikseminslag.

Conclusie

Een bliksemafleider is een eenvoudige en effectieve manier om je woning te beschermen tegen stormen. Zorg ervoor dat een gekwalificeerde elektricien je bliksemafleider installeert, zodat deze goed geaard is en functioneert.